Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżotto na winie...

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ząbki czosnku 2
mrożonej kukurydzy 20 dkg
mrożonej fasolki szparagowej 20 dkg
dość duży pomidor 1
koncentratu pomidorowego 30% 3-4 łyżki
sól i pieprz mielony do smaku:
olej 3 łyżki
ryż 1 (suchy)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżotto na winie...

czyli danie z tego co Ci się w lodówce pod rękę nawinie...
Ryż dokładnie wypłukać, aż woda będzie przejrzysta, osączyć, zalać 1,5 szkl. zimnej wody, dodać pół łyżeczki soli i ugotować. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczeń. Kiedy się zrumienią dodać posiekaną cebulę i czosnek, przykryć, dusić chwilę. Następnie dodać kukurydzę i fasolkę, 3-4 łyżki wody, i dusić pod przykryciem aż fasolka będzie miękka (3-4min). Dodać ryż, posiekaną zieleninę, pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, pół szklanki wody i dokładnie wymieszać. Smażyć kilka minut mieszając, doprawić pieprzem i ew. solą. Z tej ilości podanych składników wyszło ryżotto, którym nakarmiłam 4 bardzo głodne osoby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.07.2012 21:02
Anna, to bardzo proste danie, ale kolorowe i pożywne :)
Anna133 12.07.2012 19:39
no wygląda znakomiecie
SylwiaMagdaSabin 20.12.2011 09:44
aj namieszalas:)
SylwiaMagdaSabin 20.12.2011 09:44
aj namieszalas:)
Karolina69 31.07.2011 08:18
fajne
magduś83 18.06.2011 00:34
pycha
Patrycja33 01.05.2011 17:52
mniam
SmacznaPyza 26.01.2011 19:40
robiąc dzisiaj dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę marchewkę, 1/2 łyżeczki płatków chili a część soli zastąpiłam sosem sojowym
Dzastmi 17.12.2010 19:26
mniam, pysznie wyglada
eli_555 14.11.2010 23:17
pyszne danko
Izabela/bella81 29.10.2010 22:52
na pewno spróbuję:)
wedith1 20.10.2010 09:39
Ależ smakowite ryżotto :)
Ludka 21.05.2010 12:31
jakoś sobie poradziłam - wyszło super!
SmacznaPyza 14.05.2010 22:44
w składnikach wyszedł mi straszny bałagan, wybaczcie, wpisywałam wszystko po kolei i nie wiem dlaczego się pomieszało - mam nadzieję, że w sposobie wykonania się połapiecie - po drodze zgubił sie kawałek cienkiej kiełbasy ok. 20 dkg i kawałek pieczeni z poprzedniego dnie też ok. 20 dkg, zieleniny (koperek, szczypiorek, natka) ma być dużo, przynajmniej 0,5 szkl.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak