Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietanowiec z zieloną herbatą

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztuka
cukier 2 1/2 szklanka
mąka pszenna 3 szklanka
amoniak 3 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/2 litr (porcja na 4 placki)
herbata 1-1 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietanowiec z zieloną herbatą

Jajka z cukrem ubić na puszystą pianę, dodać mąkę, amoniak i proszek do pieczenia. Wymieszać i zostawić na noc.

Następnego dnia dodać mąkę, herbatę matcha i zagnieść ciasto. Mąki dodać tyle, żeby ciasto nie kleiło się do stolnicy i dało się rozwałkować na cieniutkie placki (placki bardzo rosną w trakcie pieczenia !).

Rozwałkowane placki ponakłuwać widelcem i piec 5-6 minut w nagrzanym piekarniku (uważać, żeby nie przypiec za bardzo).

½ litra dobrej śmietany ubić, dodać do smaku cukier i cukier waniliowy. Do śmietany (lub jej części) można dodać herbatę matcha. Przekładać po 4 placki. Można po wierzchu posypać wiórkami startej czekolady.

Z porcji wychodzi 16 placków (tortownica średniej wielkości lub blacha prostokątna o zbliżonej powierzchni). Jak ktoś mniej cierpliwy, może zrobić 8 placków z połowy porcji.

Nadmiar nie zużytych placków można zawinąć w papier i przechowywać w suchym miejscu. Jak przyjdzie ochota na śmietanowca, ubić smietanę i przełożyć.

Do spożycia ciasto najlepsze na drugi dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak