Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegus czyli kapusta z zimówkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ok.1kg kapusty białej surowej 1/2 główki
kapusty białej kiszonej 20 dkg
cebula 1
wędzonego boczku lub innej wędzonki 15 dkg
kapeluszy zimówek aksamitnotrzonowych (inaczej płomiennica zimowa Flammulina velutipes) 0,5 litra
koncentratu pomidorowego 30% 3 łyżki
mąki pszennej 1 czubata łyżeczka
olej 2 łyżki
marchew 1 duża szt.
jabłko 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Piegus czyli kapusta z zimówkami

Zbieraliście świeże grzyby zimą? Zimówki rosną właśnie w cieplejszych okresach zimy, czasami nawet po śniegiem.
Zimówki, same kapelusze, dokładnie oczyścić, opłukać, tylko duże okazy kroić - mniejsze zostawić w całości. Kapusty oddzielnie poszatkować; cebulę obrać, drobno posiekać; marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pokrojoną kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 10-15 min. Dodać pokrojoną kapustę białą i startą marchew z jabłkiem, gotować kolejne 15 min. Nie dolewać zbyt dużo wody! Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, gdy się zrumieni, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby - smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, lubczykiem, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z łyżeczką mąki, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Najlepsza jest odgrzana po kilku godzinach. Podawać jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 09.10.2011 15:27
wygląda bardzo apetycznie,chociaż nigdy nie spotkałam się z takimi grzybami
Karolina69 31.07.2011 08:14
fajne
SmacznaPyza 27.01.2011 10:55
Marta, sorki, nie zauważyłam pytania - zimówki bardzo lubią przede wszystkim wierzby i to takie leciwe...szukaj ich właśnie na nich, najlepiej nad rzekami, jeziorami, strumieniami...rosną też na innych drzewach liściastych, ale na wierzbach najczęściej, lubią stare pnie a nawet resztki konarów czy miejsca po ściętych drzewach
eli_555 26.01.2011 22:44
pycha kapustka
marta0906 08.10.2010 19:44
pod jakimi drzewami moga rosnąć zimówki
Dorota71 17.09.2010 08:51
wygląda znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak