Piegus czyli kapusta z zimówkami

Piegus czyli kapusta z zimówkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ok.1kg kapusty białej surowej

    1/2 główki
  • kapusty białej kiszonej

    20 dkg
  • cebula

    1
  • wędzonego boczku lub innej wędzonki

    15 dkg
  • kapeluszy zimówek aksamitnotrzonowych (inaczej płomiennica zimowa Flammulina velutipes)

    0,5 litra
  • koncentratu pomidorowego 30%

    3 łyżki
  • mąki pszennej

    1 czubata łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • marchew

    1 duża szt.
  • jabłko

    1/2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zbieraliście świeże grzyby zimą? Zimówki rosną właśnie w cieplejszych okresach zimy, czasami nawet po śniegiem.
Zimówki, same kapelusze, dokładnie oczyścić, opłukać, tylko duże okazy kroić - mniejsze zostawić w całości. Kapusty oddzielnie poszatkować; cebulę obrać, drobno posiekać; marchew i jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Pokrojoną kapustę kiszoną zalać niewielką ilością wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować 10-15 min. Dodać pokrojoną kapustę białą i startą marchew z jabłkiem, gotować kolejne 15 min. Nie dolewać zbyt dużo wody! Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić pokrojoną w kosteczkę wędzonkę, gdy się zrumieni, dodać cebulę, zeszklić, dodać grzyby - smażyć kilka minut, przełożyć do kapusty. Doprawić solą, cukrem, pieprzem, lubczykiem, dodać koncentrat pomidorowy rozmieszany z łyżeczką mąki, pogotować jeszcze trochę na wolnym ogniu. Najlepsza jest odgrzana po kilku godzinach. Podawać jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie z ziemniakami lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa111

09.10.2011 15:27
wygląda bardzo apetycznie,chociaż nigdy nie spotkałam się z takimi grzybami

Karolina69

31.07.2011 08:14
fajne

SmacznaPyza

27.01.2011 10:55
Marta, sorki, nie zauważyłam pytania - zimówki bardzo lubią przede wszystkim wierzby i to takie leciwe...szukaj ich właśnie na nich, najlepiej nad rzekami, jeziorami, strumieniami...rosną też na innych drzewach liściastych, ale na wierzbach najczęściej, lubią stare pnie a nawet resztki konarów czy miejsca po ściętych drzewach

eli_555

26.01.2011 22:44
pycha kapustka

marta0906

08.10.2010 19:44
pod jakimi drzewami moga rosnąć zimówki

Dorota71

17.09.2010 08:51
wygląda znakomicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat