Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosolis miętowy z limonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięta liście 1 szkl
cukier 1 szklanka
woda 1 szklanka
spirytus 200 ml
limonka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Rosolis miętowy z limonką

Jedną szklankę umytych i drobno posiekanych liści świeżej mięty zalać gorącym syropem z cukru i wody. Zakręcić w słoiku i trzymać około 10 dni w ciemnym, chłodnym miejscu. Sprawdzać co jakiś czas, żeby nie zaczęło fermentować. Następnie dolać spirytus i dorzucić wyszorowana , pokrojona w ósemki limonkę. Trzymać razem około 3 tygodni. Zlać przez płótno do butelek. Jeśli ktoś ma ochotę można dodać więcej soku z limonki albo jeśli mięta była słaba( najbardziej aromatyczna jest w okresie kwitnienia) dolać 1/4 szklanki mocnej herbatki miętowej. Odstawić na przynajmniej na tydzień i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 27.04.2013 08:07
świetna naleweczka:)
Laila2786 22.02.2013 11:05
zapowiada się fajny likier
Mati13 29.12.2011 15:40
super przepis!
iziona 10.10.2011 07:33
Fajnie musi rozgrzewać ,przydał by mi się taki kieliszeczek na rano :)
Magdalena80 03.07.2011 12:04
pyszności
alaaa 08.06.2011 22:11
ciekawe
pacpaw 25.11.2010 12:09
nie spotkałem się jeszcze z takim likierkiem
MAR3STA 22.11.2010 18:35
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak