Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buniowy pasztet z pieczarkami :

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ugotowane mięso z kurczaka 11/2 szklanki
jajko 4 sztuki
masło 1/2 kostki
mini kostki cebulowe 2 sztuki
sos sojowy grzybowy - do smaku
pieprz mielony - do smaku
majeranek - do smaku
gałka muszkatołowa - do smaku
pieczarki 8 sztuk
olej 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat - wg potrzeb
wątróbka drobiowa 5 (smażona)
warzywa 1 (z wywaru)

Przepis i sposób przygotowania na: Buniowy pasztet z pieczarkami :

Zmielić ( 2 razy ) lub zmiksować w Malakserze lub Rozdrabniaczu na miałko mięso, wątróbkę, warzywa ( + cebulę jeśli mamy usmażoną ).
Stopić masło ( kawałeczek odłożyć do wysmarowania formy ). Przestudzone wlać do masy mięsnej.
Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na rumiano - odcedzić dodając tłuszcz ze smażenia do pasztetu , a pieczarki na razie odłożyć .
Oddzielić żółtka od białek . Ubić białka na sztywną pianę i dodać razem z żółtkami do masy na pasztet.
Wymieszać dokładnie . Doprawić gałką muszkatołową , pieprzem , majerankiem , kostkami cebulowymi ( o ile nie dodawaliśmy wcześniej cebuli ) , sosem sojowym grzybowym .
Foremkę do pasztetu wysmarować dokładnie masłem i wysypać tartą bułką .Włożyć 1/3 masy na pasztet - na to warstwę pieczarek - 1/3 masy na pasztet - pieczarki - resztę masy na pasztet.
Posypać wierzch pasztetu bułką tartą .
Piekarnik nastawić na 220 * C - wstawić foremkę z pasztetem i piec ok 1 godziny .
Wyjąć . Przykryć np. deską do krojenia ( nie powinien być ściśle przykryty - lepiej żeby mógł odparowywać ).Zostawić do ostygnięcia . Wstawić na minimum 8 godzin do lodówki by dobrze zastygł .
Przy wyjmowaniu - ( gdyby były problemy ) można wstawić foremkę na moment do gorącej wody i dopiero wyjąć .

W wersji świątecznej daję ugotowane specjalnie mięso z udek i piersi kurczaka .

Kroić w grube plastry i podawać z sosem tatarskim , obkładać nim kanapki, podawać do krakersów w towarzystwie pikli - jak kto lubi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 31.12.2010 21:37
Pycha!
ada12302 22.11.2010 22:50
musi być dobry
iwa643 22.11.2010 07:46
piękny
Marzena40 21.11.2010 16:10
uwielbiam pasztety, ten napewno zrobię w najbliższym czasie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak