Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble szarlotkowe wg Buni :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 10 dag
jabłka 40 dag
jajko 1 sztuka
cukier 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat - wg potrzeby
kisiel 1 jabłkowy
ciastka 20 kruche

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble szarlotkowe wg Buni :

Ciasteczka zmiksować z masłem i żółtkiem. Wstawić ciasto do lodówki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ( obierki i ogryzki zostawić na ugotowanie napoju ) i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Odcisnąć pozostawiając sok . Jabłka włożyć do garnuszka , dodać 2 łyżki cukru. Zagotować. Zmieszać sok z jabłek z 2,5 łyżki kisielu - wlać do jabłek i gotować aż masa zgęstnieje .Ostudzić .Ubić pianę z białka . Dodać do niej na końcu 2 łyżki cukru i resztę kisielu - dobrze wymieszać mikserem .
Foremkę do pieczenia ( małą tortownicę lub foremkę do tart ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylepić dni i boki 2/3 ciasta . Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, na nią pianę z białek , a na wierzch pokruszyć resztę ciasta .
Piekarnik rozgrzać do 180 * C - wstawić ciasto i piec 45 minut .
Nie da się tego specjalnie elegancko podawać bo jest wilgotne .Najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych ( ja tym razem dałam bez lodów bo obiad był syty ).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 16.12.2011 17:42
świetny pomysł
Małgorzata113 21.11.2010 09:28
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak