Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z bitą śmietaną

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 5
cukier 1 szklanka
mąka 1szklanka
proszek do pieczenia łyżka
szczypta soli
cukru 8 łyżek
spirytus 5 łyżek
cytryna 1
śmietana 30% 750 ml
woda 1 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: tort z bitą śmietaną

Przygotuj biszkopt: białka ubij ze szczyptą soli, a żółtka rozetrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite białka. Ciasto piecz w nasmarowanej masłem i posypanej mąką małej tortownicy przez 30 minut w temp. 180 stopni. Zostaw gotowe ciasto na 5 minut w gorącym piekarniku. Ostudzone przekrój poziomo na trzy części. Następnie nasącz je ponczem przygotowanym z wody z cukrem, spirytusem i cytryną. Śmietanę ubij na sztywno. Blaty przełóż bitą śmietaną i kawałkami gruszek, cały tort udekoruj śmietaną i owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 25.06.2011 13:55
pyszny, w sam raz na urodzinki;)
Misiakova 02.02.2011 10:12
pychotka
Magdalena80 22.12.2010 22:23
pyszny, szkoda tylko że są takie kaloryczne
magical66 21.11.2010 09:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak