Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni 500g

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka żytnia 3/4 szklanki
drożdże 8 gramów
sól, cukier po łyżeczce
woda letnia 300 ml
masło do wysmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni 500g

Do szklanki do piwa wlewam 300 ml letniej wody, dodaję 8 gramów drożdży płaską łyżeczkę soli i cukru i mieszam. Do miski wsypuję 3/4 szklanki mąki żytniej oraz 2,5 szklanki mąki pszennej 650. Zalewam zakwasem. Wyrabiam ręką ciasto 10 minut. Jak jest za rzadkie podsypuję mąką. Można piec na blasze od piekarnika wysmarowanej masłem. Ja piekę w formie 39x11. Smaruję spód masłem i podsypuję mąką. Formuję bochenek. Jak wyrośnie smaruję pędzelkiem po wierzchu wodą. Wsadzam do nagrzanego piekarnika z naczyniem z wodą i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopniach C. po upieczeniu smaruję pędzelkiem wodą po wierzchu nawet 2 razy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malgoska 08.07.2023 21:19
Wyszedł dobry chleb, dziękuję za przepis. Takie lubię, na szklanki, prosto i skutecznie. Pomysł ze szklanką do piwa świetny.
Doradca Smaku 10.07.2023 09:45
Cieszę się, że przepis się sprawdził :)
rzenia15 30.01.2011 14:48
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak