Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kwiaty robinii i czarnego bzu w cieście

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kwiatowych robinii akacjowej 20 gron
baldachów czarnego bzu 10-15 baldachów
mąki pszennej + szczypta soli 1 szkl.
płynu - mleka, śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa 1-1.5 szkl.
olej do smażenia:
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Kwiaty robinii i czarnego bzu w cieście

Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach \"czystych\", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii. Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 23.03.2012 22:03
Moja szefowa uwielbia takie cuda
Edyta31 05.11.2011 23:40
pysznie wygląda
SmacznaPyza 10.08.2011 10:05
Jolu, jak racuszki - smak kwiatów jest bardzo delikatny i ładnie też pachną :-) koniecznie spróbuj w przyszłym roku
Jolanta40 10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje
Jolanta40 10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje
Jolanta40 10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje
Jolanta40 10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje
Karolina69 30.07.2011 09:23
fajne
Sarenka 05.07.2011 23:11
Bedac dzieckiem probowalam tak przygotowanych kwiatkow, smakowaly mi :)
justyna54 28.06.2011 20:25
jeszcze nigdy nie jadłam muszę wypróbować
artur7 24.06.2011 19:15
wspaniale wygląda
Ania67 23.05.2011 11:28
rewelacja- ja pamiętam z dzieciństwa tak przygotowywane kwiaty akacji
Krzysztof42 16.05.2011 16:11
odważna propozycja
ronald88 15.04.2011 10:12
super
Aniunia773 01.04.2011 10:29
wygladaja pieknie
accee 05.03.2011 22:38
Musi smakować
Sylwia88 17.02.2011 13:10
ciekawe
SmacznaPyza 06.01.2011 21:01
aranka, polecam bo na prawdę warto!
aranka 06.01.2011 17:29
Niesamowity przepis, nappewno wypróbuje !!
Henryka2 15.12.2010 18:31
Wyglądają pięknie!
Anna169Hosz 25.10.2010 08:16
Robię dużo potraw z kwiatów...ale zwykle nalewki albo dekoracje do deserów...sałatki a tu coś nowego...szkoda, że czarny bez juz przekwitł...będę musiała czekać do przyszłego roku na ten eksperyment.
justyna111 18.09.2010 19:32
ciekawe jak to smakuje
Lidia11 18.09.2010 19:04
zdecydowanie nie dla mnie
zoha1234567890
zoha1234567890 27.08.2010 21:51
oooo przepis pełen zaskoczenia :), nie wiedziałam , że można jeść kwiat robinii i bzu;p
Agnieszka191 26.08.2010 21:35
Fajnie wygląda ale czy tez dobrze smakuje?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak