Kwiaty robinii i czarnego bzu w cieście

Kwiaty robinii i czarnego bzu w cieście

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kwiatowych robinii akacjowej

    20 gron
  • baldachów czarnego bzu

    10-15 baldachów
  • mąki pszennej + szczypta soli

    1 szkl.
  • płynu - mleka, śmietanki, wody gazowanej albo jasnego piwa

    1-1.5 szkl.
  • olej

    do smażenia:
  • jajka

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwiaty zebrać w suchy, słoneczny dzień. Zrywać je razem w ogonkami. Kwiaty muszą być świeżutkie, zebrane z dala od szosy, w rejonach \"czystych\", najlepiej gdzieś za miastem. Nie płuczemy ich w wodzie bo szkoda pyłku kwiatowego, ale dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki - szczególnie z kwiatów robinii. Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy żeby nie było grudek dolewając jeszcze tyle płynu aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny żeby odpoczęło. W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona i baldachy maczamy dokładnie w cieście trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złoto-brązowo z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy miodem. Najlepsze się jeszcze ciepłe!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (46)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Anna133

23.03.2012 22:03
Moja szefowa uwielbia takie cuda

Edyta31

05.11.2011 23:40
pysznie wygląda

SmacznaPyza

10.08.2011 10:05
Jolu, jak racuszki - smak kwiatów jest bardzo delikatny i ładnie też pachną :-) koniecznie spróbuj w przyszłym roku

Jolanta40

10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje

Jolanta40

10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje

Jolanta40

10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje

Jolanta40

10.08.2011 08:46
aż jestem ciekawa jak to smakuje

Karolina69

30.07.2011 09:23
fajne

Sarenka

05.07.2011 23:11
Bedac dzieckiem probowalam tak przygotowanych kwiatkow, smakowaly mi :)

justyna54

28.06.2011 20:25
jeszcze nigdy nie jadłam muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat