Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DROŻDZOWE ŚLIMACZKI

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier 5 dag
margaryna stopiona 10 dag
drożdże 4 dag
żółtko jajek 1 szt
mleko 0,5 szkl
szczypta soli
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: DROŻDZOWE ŚLIMACZKI

NA NADZIENIE;2 opakowania budyniu waniliowego, 3 szklanki mleka 5 dag rodzynek mąkę i sól wsypać do miski drożdze rozprowadzić z 0,5 szklanki letniego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru zostawić do wyrośnięcia w mące zrobić dołek wlać drożdze, margarynę, wbić jaja i żółtko dodać resztę cukru wyrobić ciasto zostawić do wyrośnięcia . Ugotować budyń z mniejszą ilością mleka przestudzić dodać rodzynki . Ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować budyniem i zwinąć jak roladę pokroić na plastry grubości ok. 2 cm. ułożyć na blasze pozostawić chwilę w ciepłym miejscu wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec ok. 20 min.posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 28.03.2011 17:58
Bardzo takie lubię,robię z różnymi nadzieniami:):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak