Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp Zapiekany w białym winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1 kg
wino białe wytrawne 1 szkl
masło 2 łyżki
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbki
szałwia z majerankiem 1 łyżeczka
sól, pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Karp Zapiekany w białym winie

Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z szałwią, majerankiem i pieprzem. Dodajemy drobno posiekane cebule. Taką mieszanką nacieramy oprawionego i pokrojonego w dzwonka karpia. Układamy dzwonka jedno na drugim, zalewamy winem, przykrywamy naczynie i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 godz. Następnie układamy rybę na żaroodpornym półmisku lub w brytfannie, skrapiamy połową masła i winem z marynaty, pieczemy w 180°C, aż się lekko zrumieni. Rybę wyjmujemy, posypujemy bułką tartą i skrapiamy resztą masła. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż bułka i masło nabiorą intensywnie złotej barwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak