Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada czakoladowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
cukier puder 1\\4 szkl
gorzka czekolada roztopiona 3\\4 szkl
mąka i kakao po 2 łyżki
proszek do pieczenia 1\\4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czakoladowa

Krem czekoladowy
1/2 szklanki gorzkiej czekolady
2/3 szklanki tłustej śmietany

1. Włożyć żółtka do miski, wsypać cukier.
Ucierać, aż mieszanina zrobi się gęsta i biała.
Mieszając, dodać czekoladę i mieszaninę mączną.
2. Dodać białka ubite na sztywną pianę.
Wylać ciasto na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 25 x 30 cm i piec 12-15 minut.
Przewrócić na ściereczkę kuchenną posypaną cukrem i zwijać od krótszego boku.
Odstawić do wystygnięcia.
3. Aby zrobić masę, włożyć czekoladę do małego rondla, dodać śmietanę i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się stopi. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę przełożyć do miski, miskę postawić na lodzie. Ucierać do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.
4. Rozwinąć ciasto, posmarować masą i zwinąć z powrotem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tahitha 21.11.2010 09:53
Suoerrrrr
Misiabe 20.11.2010 20:11
Mmmmmmm muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak