Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajecznica z kurkami

5.0
(31)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

świeżych kurek 30 dkg
wędzonego boczku 10 dkg
jajek 8 szt.
gęstej śmietany 18% 2-3 łyżki
czosnku 3-4 ząbki
sól, pieprz mielony do smaku:
cebula 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajecznica z kurkami

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, większe pokroić, mniejsze zostawić w całości. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 min, na mniejszym ogniu, aż zmiękną. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek [ilość czosnku zależy od indywidualnej tolerancji :-) ], dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki. Smażyć aż się zetnie. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle, też bardzo smacznie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 16.06.2013 15:52
to chyba moja najulubieńsza forma jajecznicy - właśnie z kurkami lubię najbardziej
Stenka 15.06.2013 10:58
kurki mam, moge robić
Ewa95 28.09.2011 12:21
dobra
ewa19a 20.08.2011 00:00
super
Karolina69 30.07.2011 09:22
fajne
czekoladka_m 14.07.2011 16:11
Też robiłam niedawno podobną. pyszna:)
ronald88 15.04.2011 10:10
super
accee 05.03.2011 22:38
Mniam
Jaheira11 03.03.2011 08:42
chętnie bym zjadła na śniadanko;) mniam mniam....
ewa19a 01.03.2011 12:27
SUPER
bursztynek 22.02.2011 23:59
ale mi smaka narobiłaś tymi kurkami!!!
Kuchareczekjeden 20.02.2011 14:12
już nie mogę doczekać sie kurek
Gosia32
Gosia32 06.02.2011 11:07
Kurki są super:}
Iwona51
Iwona51 01.02.2011 11:56
pycha
Gosia32
Gosia32 28.01.2011 22:09
super;]
bahus 11.01.2011 22:26
Przepyszne...wypróbowałem już dość dawno
Neetka90 10.01.2011 14:36
uwielbiam
Neetka90 10.01.2011 14:29
dobre
AgaS10 06.01.2011 15:03
Uwielbiam leśne grzyby...oczywiście zebrane osobiście.A kurki w połączeniu z jajkami...pycha!
petronella 04.01.2011 20:06
pycha!!!
Bocja 03.01.2011 17:54
Bardzo lubię taka jajecznicę.
SmacznaPyza 21.12.2010 19:06
marta13, absolutnie się z Tobą nie zgadzam! najlepiej grzyby smażyć na maśle bo wtedy są najsmaczniejsze, ale w tym przypadku z boczku wytopi się wystarczająca ilość tłuszczu więc już go nie dodawałam
Henryka2 15.12.2010 18:39
Rewelacja!
marta1371 13.12.2010 16:15
Potrawa będzie smaczniejsza jeśli grzyby usmażymy na oleju
Lulus20 06.12.2010 00:36
Pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak