Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony ze śliwkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dkg śliwek suszonych b/p 15-20
pieprz ziołowy, majeranek
schab bez kości 1 kg (wieprzowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony ze śliwkami

Schab kupuję, jak już wspominałam, z warkoczem i warstewką tłuszczu na wierzchu - mięso nie wysycha przy pieczeniu.

Mięso myję i osuszam dokładnie a następnie nacinam ostrym nożem ze szpiczastym zakończeniem wbijając nóż z obu stron w środek - powstaje kieszeń w środku kawałka, w którą wpycham śliwki suszone - można użyć polskich wędzonych, ale te są bardzo aromatyczne i nie każdy je lubi. Można więc zastąpić je kalifornijskimi albo pomieszać oba rodzaje.
mięso ze śliwkami natrzeć porządnie solą, czosnkiem, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na noc a przynajmniej na 3 godziny.
Potem skropić je olejem i ułożyć na blasze, warstwą z tłuszczykiem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C - po 30 min. obniżam temperaturę do 180 st. C a mięso podlewam wodą, ok.3/4 szkl. - piekę dalej ok. 1 godziny polewając sosem co 10-15 min.. Po wyjęciu z piekarnika odstawiam przykryte folią aluminiową na co najmniej 15-30 min. albo do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 22.11.2011 20:29
pychotka
Misia90 27.09.2011 18:02
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:02
super
Karolina69 27.09.2011 13:21
fajne
pegaz 01.12.2010 13:08
super
pegaz 01.12.2010 13:08
super
pegaz 01.12.2010 13:08
super
iwa643 21.11.2010 11:04
lubie taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak