Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z czerwonej soczewicy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szkl
ziemniaki 5 szt
marchew 2 szt
kalafior ćwiartka
cebulka mała
czosnek ząbki 3 szt
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z czerwonej soczewicy

Pokrojone ziemniaki, marchew, kalafior i pół cebuli zalać wodą tak, aby woda nie pokryła całkowicie warzyw. Zupę gotować ok 15 min., dodać wcześniej zalaną wodą soczewicę.
Teraz trzeba być ostrożnym, żeby soczewica się nie przypaliła. Trzeba pilnować i co jakiś czas mieszać. Gotować aż warzywa i soczewica będą miekkie. Zupę zestawić z ognia, zmiksować blenderem aż zrobi się gładki krem. Wówczas wgnieść czosnek i dodać posiekaną bazylię. Doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak