Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szczaw

    2 pęczki
  • jajka

    4 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • pierś z kurczaka/indycza

    1 sztuka
  • śmietana

    5-6 łyżek
  • masło

    4-5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczaw drobno siekamy i podduszamy na maśle. Pierś z kurczaka gotujemy z marchwią w 2-3 litrach wody. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy marchew i kurczak będą już ugotowane osuwamy ewentualne szumowiny i dodajemy podduszony z masłem szczaw. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Jajko kroimy na ćwiartki i wykładamy na talerze i zalewamy zupą. Wzbogacona wersja zupy szczawiowej to dodanie ziemniaków ewentualnie zagęszczenie jej maka z wodą

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

29.12.2010 00:19
bardzo ją lubię.

monisia1977

04.10.2010 06:40
uwielbiam tą zupę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat