Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 2 pęczki
jajko 4 sztuki
marchewka 2 sztuki
pierś z kurczaka/indycza 1 sztuka
śmietana 5-6 łyżek
masło 4-5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa

Szczaw drobno siekamy i podduszamy na maśle. Pierś z kurczaka gotujemy z marchwią w 2-3 litrach wody. Jajka gotujemy na twardo. Kiedy marchew i kurczak będą już ugotowane osuwamy ewentualne szumowiny i dodajemy podduszony z masłem szczaw. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Jajko kroimy na ćwiartki i wykładamy na talerze i zalewamy zupą. Wzbogacona wersja zupy szczawiowej to dodanie ziemniaków ewentualnie zagęszczenie jej maka z wodą

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.12.2010 00:19
bardzo ją lubię.
monisia1977 04.10.2010 06:40
uwielbiam tą zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak