Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik Basi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ szklanka
jajko 10 sztuk
margaryna 2 kostki
mąka 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opak.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
woda 2 łyżki
ser biały 1,2 (twarogowy)
cukier puder do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Basi

Ciasto: Żółtko utrzeć z dwoma łyżkami cukru. Dodać 1,5 szklanki mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół margaryny palma dwie łyżki wody i 1 cukier waniliowy.
Ser: Szklankę cukru utrzeć z 1 margaryną palma. Dodawać stopniowo 9 żółtek jaj. Dodać 1,2 kg sera przekręconego przez maszynkę lub sera do sernika. Na koniec dodać sernix, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i pianę ubitą z białek.
Pieczenie: Blachę wysmarować margaryną. Na spód wyłożyć i rozprowadzić ciasto. Na wierzch masę z sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1h w temp 180 stopni C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak