Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek kukurydziany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
kaszka kukurydziana 1/2 szklanki
drożdże 30 g
woda 1 szklanka
łyżka oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek kukurydziany

Najpierw zrobiłam zaczyn- drożdże rozpuściłam z łyżeczką cukru, wlałam trochę letniej wody, posypałam łyżką mąki i odstawiłam do wyrośnięcia . Do miski wsypałam mąki, kaszkę i sól, dodałam wyrośnięte drożdże, oliwę i wodę, wymieszałam i wyrobiłam przy pomocy drewnianej łyżki ,
Po wyrobieniu odstawiłam w ciepłe miejsce, gdzie ciasto podwoiło objętość - już w ciągu pół godziny,
Przełożyłam chlebek do natłuszczonej keksówki, pozwoliłam mu podrosnąć około 10 minut i włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C. Piekł się około 40 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.01.2014 17:25
fajny taki chlebek taki słoneczny
Wacław 10.01.2014 14:03
na pewno smaczny chlebek
Ada-Gaba 28.11.2012 13:31
wspaniały
Kuchareczka2 16.07.2012 10:10
takiego nie jadlam musi byc pyszny
elzbietar64 07.06.2012 23:14
świetny wyszedł
malaczarna23 03.06.2012 10:32
pyszny chlebuś
Ewa111 11.05.2012 13:35
wygląda bardzo apetycznie
pacpaw 29.03.2012 18:46
teraz jak będę piekł chleb też wymieszam pszenną z kukurydzianą
ben-ka 03.06.2011 22:36
Śliczny chyba jest bardzo mięciutki:)
SmacznaPyza 22.02.2011 10:31
nigdy takiego nie jadłam a wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak