Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 480 ml
sól 12 gram
cukier 11 gram
mąka pszenna 625 gram
mąka żytnia 150 gram
drożdże 18 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

Do szklanki 0,5ll do piwa wlewam wodę. Dodaje drożdże, sól i cukier(po łyżeczce). Wszystko mieszam aż się rozpuści. Do miski wsypuję mąkę pszenną 650 (4 szklanki), żytnią(1 szklanka) i zalewam tym co jest w szklance. Wyrabiam ciasto ręcznie. Jeżeli jest za rzadkie to podsypuję mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiam. Kładę na blachę i formuję bochenek okrągły lub owalny. Zostawiam ponownie do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu smaruję po wierzchu wodą i wsadzam do piekarnika kuchenki elektrycznej. Do kuchenki wstawiam naczynie z wodą. Piekę w temp. 180-200 stopni C 40-50 min. Po upieczeniu wyciągam i smaruję po wierzchu pędzelkiem wodą. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak