Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś na bani

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bani czyli swojskiej dyni 30 dkg
małe pomarańcze 2
strączka papryki chili 1/2
pora, zielonkawa część ok. 8 cm
oliwy 4 łyżeczki
sosu sojowego jasnego 6 łyżeczek
octu balsamicznego 2 łyżeczki
sosu chili 1-2 łyżeczki
płynnego miodu 3 łyżeczki
ziarna sezamu ok.2 łyżek
czarnuszki ok. 2 łyżeczek
troszkę oliwy do smażenia:
kilka galazek natki pietruszki do dekoracji:
plasterki pomarańczy
imbir starty 3 łyżeczki
olej sezamowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś na bani

Ręka do góry kto pomyślał po przeczytaniu tytułu, że będzie rybka z alkoholem?!
:-)))

Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć, osuszyć. Zetrzeć wierzchnią skórkę z jednego owocu, dodać do oliwy. Dolać do tego sos sojowy (4 łyżeczki), sos chili, ocet balsamiczny, olej sezamowy, sok z jednej pomarańczy i dodać połowę imbiru oraz 2 łyżeczki miodu. Wymieszać i taką mieszanką posmarować opłukane i osuszone ręcznikami papierowymi dzwonka łososia. Odstawić je na kilka godzin, najlepiej do lodówki i pod przykryciem. Dobrze co jakiś czas przewrócić kawałki ryby żeby równomiernie przeszły aromatami marynaty.

Dynię pozbawioną pestek i skórki kroimy w drobną kostkę. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w podobną kostkę. Mieszamy z dynią i sokiem z drugiej pomarańczy. Dodajemy do tego resztę imbiru, posiekanego pora i drobno posiekane chili.

Dzwonka łososia lekko otrzepujemy z marynaty. Boki, od strony skóry, posypujemy sezamem i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Ja smażyłam na teflonowej więc bez tłuszczu - trochę go przecież było w marynacie, ale na zwykłą można wlać 1 łyżkę. Łososia smażymy ok. 3-5 min. z jednej strony - przewracamy tylko raz i to delikatnie żeby ryba nam się nie rozpadła. Odkładamy na chwilę, pod przykryciem żeby ryba nie wystygła. Rozgrzewamy patelnię z 2-ma łyżeczkami oliwy. Dodajemy dynię, smażymy mieszając na ostrym ogniu 3-4 min. dodając do smaku trochę sosu sojowego, łyżeczkę miodu, trochę szafranu i papryki słodkiej. Dodajemy też resztę marynaty spod ryby. Dynia ma tylko stracić surowość, ale pozostać chrupiąca! Na koniec dodajemy czarnuszkę.

Podanie: Na talerze wykładamy porcje smażonej dyni, na to układamy łososia. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 14.03.2013 07:23
apetycznie wygląda
Misia90 27.09.2011 18:02
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:02
super
Karolina69 27.09.2011 13:21
fajne
eli_555 30.07.2011 23:15
pyszna rybka
kochanyptysiu 29.04.2011 10:10
pieknie sie prezentuje
SmacznaPyza 26.04.2011 18:47
a tu niespodzianka :-)
ISKRA 26.04.2011 18:21
ręka w górze ;) Myślałam, że to będzie łosoś w jakimś trunku moczony ;)))
wedith1 26.11.2010 19:22
fajna nazwa:)
Zoso 19.11.2010 21:21
Super wygląda ipewnie jeszzce lepiej smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak