Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z kremem kawowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 20 dag
cukier puder 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kremem kawowym

Zagnieść kruche ciasto. Chłodzić je przez godzinę, schłodzone rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 15 min w temperaturze 200°c.

Biszkopt:
3 jajka
18 dag cukru pudru
18 dag masła
18 dag mąki
łyżeczka kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kawowy:
25 dag masła
15 dag cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
5 żółtek
50 ml rumu
10 dag dżemu


Zrobić biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać. ubić białka i połączyć z ciastem. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 25 min w temperaturze 200°c. Zrobić krem. masło ucierać z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, a potem kawę rozpuszczoną w rumie. Masę schłodzić. Wystudzony blat z kruchego ciasta posmarować dżemem, przykryć go wystudzonym biszkoptem, rozsmarować na nim krem kawowy. Ciasto trzymać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak