Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla podwójna z makiem i morelami

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej luksusowej 1/2 kg
cukru 1/3 szkl.
l mleka ok. 1/2 szkl.
masła 10 dkg
świeżych drożdży 3 dkg
suszonych moreli 10-15 dkg
niebieskiego maku 30 dkg
rodzynków 10 dkg
miodu 4-5 łyżek
płatki migdałowe do posypania:
skórki pomarańczowej kandyz. 3-4 łyżki
łyżki posiekanych orzechów 2-3
dżem morelowy 1 słoik
jajko 2
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla podwójna z makiem i morelami

Mak przepłukałam, sparzyłam, odcedziłam dokładnie na sicie, zmieliłam dwa razy przez maszynkę zakładając sitko o najmniejszych oczkach. Dodałam do niego miękkie rodzynki (jak macie obsuszone mocno to namoczcie je wcześniej w mocnej herbacie albo rumie), miód, kilka kropli aromatu pomarańczowego, skórkę pomarańczową, posiekane orzechy włoskie i połowę startego bez skórki jabłka. Dżem wymieszałam z resztą jabłka i posiekanymi morelami.

Drożdże rozmieszałam w ciepłym mleku dodając 1 łyżkę cukru. Odstawiłam pod przykryciem aby zaczęły się pienić. Mąkę przesiałam z solą, dodałam resztę cukru, jajka, kilka kropli aromatu migdałowego i rozczyn, zarobiłam ciasto. Chwilę wyrabiałam a następnie dolałam roztopione, przestudzone masło. Wyrobiłam gładkie, elastyczne miękkie ciasto. Trzeba wyrabiać aż zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dłoni. Odstawiłam je w przykrytej ściereczką misce aby podwoiło swoją objętość - ok. 40 min. w cieple. Po tym czasie ponownie lekko wyrobiłam. Podzieliłam ciasto na dwie części. Każdą rozwałkowałam na duży prostokąt długości m/w obwodu tortownicy śr. 32 cm.. Na jeden wyłożyłam ma a na drugi dżem - rozsmarowałam zostawiając wolne 2-3 cm przy brzegach. Położyłam je obok siebie i tak jakby luźno splotłam owijając jeden wokół drugiego, starając się aby brzeg każdej z rolad był na dole. Tak włożyłam całość do tortownicy w kominem, brzegi też splotłam i zawinęłam pod spód. Odstawiłam na ok. 30 min. aby ciasto podrosło. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 st. C ok. 1 godziny. Po wyjęciu odstawiłam żeby przestygło i dopiero wtedy wyjęłam z formy. Wierzch posmarowałam lukrem utartym z kilku łyżek cukru pudru i soku z połowy cytryny, posypałam płatkami migdałowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agogo2 18.08.2012 23:08
smaczne
agogo2 18.08.2012 23:08
smaczne
Magda60 05.02.2012 22:27
pysznie tez wyglada
Koper 08.12.2011 22:54
Bardzo fajnie zrobiona
rjustysia 02.10.2011 12:01
przecudne ciasto! Niesamowite:)
Misia90 27.09.2011 18:04
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:04
super
Karolina69 27.09.2011 13:22
fajne
justyna54 26.05.2011 21:19
super, wpraszam się na kawałeczek:)
Patrycja33 29.04.2011 18:22
rewelacja:)
Nina7 05.01.2011 10:09
pyszności:)
SmacznaPyza 20.11.2010 14:24
przyjęłam ten komentarz jak wielki komplement, dziękuję :-)
gacopierz23 20.11.2010 14:18
Przypomina mi się kuchnia mamy To były czasy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak