Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowe rogaliki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 1/2 kg
drożdże 10 dag
cukier 10 łyżek
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 4 sztuk
mleko 2% 10 łyżek
krokant orzechowy 10 dag
masa makowa 70 dag
śmietana 30% 2 łyżki
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makowe rogaliki

Z podanych składników zagnieść ciasto (jak na kruche) i odstawić na około 1 godz. Następnie rozwałkować na grubość 1.1/2 cm, pociąć w trójkąty.
Na każdy trójkąt nałożyć porcję masy makowej, zwijać rogale.Białko delikatnie ubić ze śmietaną , posmarować nim rogaliki i posypać krokantem orzechowym. Odstawić jeszcze raz do podrośnięcia.
Piec 15-20 min na złoty kolor w temp ponad 180st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 06.01.2016 15:32
Rogaliki z makiem- zamiast typowego makowca na święta!
Weronika_eM 05.08.2011 21:28
ładnie wyglądają
kochanyptysiu 18.05.2011 12:16
pychotka
anemon 27.03.2011 09:23
Pękne, malutkie rogaliczki.
4muffins 21.11.2010 20:47
świetne, może zrobię zamiast makowca w tym roku?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak