Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z farszem grzybowym

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
mąki pszennej luksusowej 4 szkl.
stopionego masła 2 łyżki
żółtko jajek 1
woda
soli 3 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z farszem grzybowym

Farsz przygotować w/g przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/19304/farsz-pieczarkowy-do-uszek.html

Mąkę przesiać, dodać sól, masło, żółtko i zarabiając ciasto wlewać cienkim strumieniem ciepłą wodą. Trudno podać dokładną jej ilość bo to zależy od wilgotności mąki. Ciasto musimy lekko wyrobić, powinno mieć konsystencję zwartą, ale elastyczną, jak na pierogi, może odrobinę bardziej miękkie. Ja zawijam ciasto w folię i odkładam do lodówki na ok. 30-60 min.. Następnie odcinam po kawałku, rozwałkowuję dość cienko podsypując niewielką ilością mąki. Kroję na paski szer. ok.4 cm a potem na kwadraty. Na każdy kwadracik nakładam troszkę farszu i składam go po przekątnej na pół, dociskam brzegi i zlepiam dwa boczne rogi. Gotowe układam na tacy lekko oprószonej mąką albo na ściereczce. Wrzucam na osolony wrzątek partiami, gotuję aż wypłyną. Osączam i podaję do barszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

leonkot 27.11.2011 12:15
kocham świąteczne uszka, zawsze podjadam i na wigilię zostaje ich niewiele :)
Misia90 27.09.2011 18:04
ekstra
Marysia 27.09.2011 17:04
super
Karolina69 27.09.2011 13:23
fajne
Agnieszka/picola 30.06.2011 14:44
uwielbiam takie uszka
SmacznaPyza 19.11.2010 14:51
aby po ugotowaniu uszka się nie sklejały jeśli mają poleżeć albo gotujemy je dzień wcześniej, przelewam je zimną wodą, odcedzam i skrapiam w misce olejem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak