Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec-Topielec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
rodzynki 10 dag
olejek migdałowy 10 kropli
cukier 1` szkl
margaryna Zwykła 125 g
niebieski mak 80 dag
cukier biały 2 łyżki
margaryna Zwykła 2 kostki
mąka pszenna 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec-Topielec

Mąkę zagnieść z 2 kostkami margaryny, cukrem, całymi jajkami i drożdżami rozpuszczonymi w szklance mleka.
Wyrobić ciasto-kulę.
Nalać do dużej miski letniej wody i włożyć ciasto (przyklei się do dna miski).]
Po paru minutach sprawdzić czy ciasto lekko odrywa się od dna jeśli tak wyjąc ciasto posypać mąką i jeszcze raz zagnieść.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą po kolei rozwałkować, przełożyć masą makową:
zaparzony mak zmielić 2 razy następnie zmiksować z 1/2 kostki margaryny, cukrem, żółtkami rodzynkami, olejkiem - na koniec dodać ubite białka.
Ciasto z nałożonym makiem zawijamy w roladę i wkładamy do formy keksowej. Pieczemy w temp 180 stopni, tak długo aż lekko popęka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 13.05.2011 18:38
zniechęcająca nazwa
IZABELA29 27.01.2011 16:02
fajnie wyszedł
monisia1977 07.08.2010 07:54
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak