Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bounty trufelki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 200 g
biała czekolada 80 g
masło 1 łyżka
czekolada mleczna 200g g
śmietana 30% 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Bounty trufelki

Do rondelka wlać śmietanę i pokruszyć w nią białą czekoladę i dużą łyżkę masła. Biała czekolada najlepiej by była o jakimś smaku (ja stosuję burbon-wanilia) - wtedy nie trzeba dodawać żadnego aromatu. Podgrzać to do rozpuszczenia czekolady - wsypać wiórki i mieszać aż do całkowitego wymieszania. Dobrze jest jeszcze w czasie mieszania podgrzewać, by wiórki trochę zmiękły. Pozostawić do ostygnięcia i następnie formować kulki w rękach mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Odłożyć je na tacce (najlepiej szklanej albo na plastikowej lub czymś wyłożonym folią aluminiową) i wstawić na 2-3h do lodówki. Gdy biała czekolada się scali, rozpuścić mleczną czekoladę w małym garnuszku lub na patelni i obtoczyć w niej kulki kokosowe (najlepiej pomóc sobie dwoma łyżeczkami). Ponownie włożyć do lodówki, na jakąś godzinę. Najlepiej podawać zaraz po wyjęciu z lodówki.

Mi wychodzi o 20-25 kulek, w zależności jakie duże je formuję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 18.09.2011 15:09
rewelacja
kate.500 23.05.2011 07:55
pychotka, wygląda super, normalnie glodna jestem...
kochanyptysiu 18.05.2011 12:15
ale prezencja! mmmmmmm
Magdalena1110 06.05.2011 07:22
smaczne
eli82 27.01.2011 09:32
pycha
izapozdro 29.11.2010 12:02
mniam
aisoglam 27.11.2010 10:41
Strasznie przyjemny przepis ;)
iziona 19.11.2010 12:55
Wspaniałe ,zakochałam się w tym przepisie od pierwszego spojrzenia .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak