Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka w gniazdkach

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
trzy wątróbki drobiowe
mięso mielone 3/4 kg
peczarki 20 dkg
majeranek
sos sojowy
Bułka tarta klasyczna Prymat
sól, pieprz do smaku
dwa ząbki czosnku
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka w gniazdkach

Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na oleju do miękkości. Po ostudzeniu drobno siekamy.
Wątróbki dusimy na oleju z cebulą pokrojoną w kostkę. Gdy są miękkie , rozgniatamy widelcem na papkę, razem z cebulą.Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie.
Do miski wkładamy mielone mięso, rozgniecione wątróbki i posiekane pieczarki. Dodajemy odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, wbijamy jajko, solimy, dodajemy przyprawy do smaku , przepuszczony przez praskę czosnek i dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Formujemy cztery kule , w ktróre wkładamy ugotowane i obrane jajka. Otaczamy je w tartej bułce i skrapiamy sosem sojowym. Układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku w 180 C,ok 45 minut, aż zbrązowieją i wbity w nie widelec wchodzi bez oporu.
Możemy je zjeść na ciepło na obiad, albo na zimno, jako pasztet do chleba.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 25.01.2014 09:25
fajny,smaczny przepis
Laila2786 29.05.2013 16:47
ale smaczne
Izabela28 17.08.2012 11:01
pyszne:)
wiola28a 19.01.2011 15:12
co roku robię na wielkanoc ;)
Izabela/bella81 12.01.2011 11:17
wypróbuję przepis:)
Tomek16 20.11.2010 14:33
na pewno zrobię
pacpaw 19.11.2010 10:14
świetny pomysł z dodaniem wątróbki. muszę wypróbować!
Mala 19.11.2010 09:55
pięknie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak