Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy z kokosową posypką.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3.1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
margaryna 25 dag
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
mleko 2% 3/4 szklanki
drożdże 5 dag
olej 2 łyżki
masa makowa 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
szczypta soli
brzoskwinie w puszce 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy z kokosową posypką.

Ciasto:
1/2 margaryny rozpuścić ,dodać mleko i olej, przestudzić.
W letniej mieszance mleka i margaryny ,rozpuścić drożdże, dodać 3 szklanki mąki, cukier, 2 jajka i 1 żółtko oraz szczyptę soli, dokładnie wszystko połączyć wtłaczając w trakcie mieszania dużo powietrza (ciasto miesza się łyżką bo jest luźne troszkę gęstnieje w trakcie wyrastania), odstawić do wyrośnięcia.

Posypka:
Rozpuścić resztę margarynę i jak przestygnie ,dodać wiórki kokosowe, cukier puder i 1/2 szklanki mąki, wymieszać wszystko razem, powstanie coś na wzór kruszonki.

Brzoskwinie osączyć z soku i w miejsce pestki nałożyć masę makową.

Wyrośnięte ciasto rozsmarować na blaszce, posmarować białkiem, ułożyć brzoskwinie (makiem do góry), posypać posypką.
Piec w temp 180-190st około 30-35min.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 24.08.2011 19:03
Ciekawe połączenie, masy makowej z kokosem i brzoskwiniami, zapowiada się smakowicie:)
anemon 27.03.2011 09:21
Wydaje się dość pracochłonny, ale efekt rewelacyjny.
4muffins 19.11.2010 23:01
bardzo smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak