Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto malinowo-jabłkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jaja
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 250 gram
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1
maliny świeże 250 gram
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto malinowo-jabłkowe

Mąkę, kostkę masła, proszek do pieczenia, 0,5 szklanki cukru posiekać, sól, 1 jajko i żółtko posiekać. Zagnieść dokładnie i odstawić do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Posłodzić 5 łyżkami cukru,dodać cukier waniliowy, skropić cytryną jeśli są bardzo słodkie, wymieszać i odstawić. Ciasto podzielić na dwie prawie równe części. Większą rozwałkować na papierze do pieczenia i włożyć blaszkę (lub jak ktoś woli można użyć jednorazowych blaszek aluminiowych), tak by zakryte było dno i brzegi blaszki. Wycisnąć sok z jabłek. Jabłka rozłożyć równomiernie na blaszce. przykryć warstwą malin. Na wierzch położyć rozwałkowaną porcję ciasta. Piec około 20 minut w temperaturze 180-200 stopni dół ciasta, następnie 30 minut górę i dół w temperaturze 170 stopni. Podczas pieczenia ciasto nakłuć.
Po ostygnięciu pomalować lukrem.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ALAGOR 19.12.2012 20:31
bajeczne
Renia1 09.11.2012 15:20
swietne ciacho!
MAR3STA 01.06.2012 22:40
pyszne
mysza666 19.11.2010 11:38
Musi być cudowne:)
Mala 19.11.2010 09:56
musi być pyszne znakomite
suzana 19.11.2010 09:14
jakie pyszne!
Małgorzata113 19.11.2010 07:31
smaczniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak