Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
jaja 2 szt
mleko 150 ml
woda gazowana 150 ml
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka płaska
ser biały twarogowy 500 g
ziemniaki ugotowane 0,75 - 1 kg
cebula 2 - 3 szt
boczek wędzony 150 g
mięso pieczone lub gotowane - resztki z obiadu (niekoniecznie) 100 - 150 g
słonina 100 g
boczek 150 surowy
oliwa 2- 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z \"ruskim\" nadzieniem

Składniki na ciasto dokładnie miksujemy i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto \"odpoczęło\".

W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Słoninę i oba boczki kroimy w drobną kostkę i zasmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i mięso.

Ser i wcześniej ugotowane ziemniaki (mogą być z obiadu z poprzedniego dnia) mielimy w malakserze lub mikserem.
Dodajemy do nich podsmażone i przestudzone składniki (jeśli wytopiło się zbyt dużo tłuszczu nie dodajemy go, lecz pozostawiamy).

Cały farsz dokładnie wyrabiamy, dodajemy majeranek lub oregano (wg upodobań), doprawiamy solą i pieprzem - nadzienie musi być pikantne.

Smażymy nasze \"ruskie\" naleśniki..(\"ruskie\" piszę w cudzysłowie, ponieważ prawdziwe ruskie to więcej ziemniaków i sama cebulka z tłuszczem), rozsmarowujemy na nich nadzienie, i składamy w trójkąty lub w ruloniki.

Układamy je w żaroodpornym naczyniu i podpiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Jest to o wiele prostsza i mniej pracochłonna w wykonaniu wersja pierogów.
Danie to jest bardzo syte i smaczne.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 22.10.2012 18:40
świetny pomysł
Pani Domu 22.10.2012 18:40
świetny pomysł
maryśka 03.09.2011 17:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak