Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem malinowo-różany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
cukier 300 gram
płatki dzikiej róży 100 gram
woda
żelfix 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem malinowo-różany

Płatki dzikiej róży należy umyć i pozbawić białych końców. Należy zagotować wodę około 75 ml i dołożyć 8 łyżeczek cukru. Wrzucić płatki róży do garnka i podsmażyć je na syropie, aż do uzyskania szklistej, jednolitej masy. Obrane i umyte maliny wrzucić do garnka. Dolać odrobinę wody. Podgotować i wymieszać z różą. Gotować na wolnym ogniu i dodawać żelfix ciągle mieszając. W chwili kiedy się całość zagotuje dodać cukier i wymieszać. Gotować do momentu, aż zniknie piana. Nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiki ustawić do góry dnem i poczekać do wystygnięcia :) smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.12.2012 00:05
super taki dżemik
ALAGOR 19.12.2012 20:31
pycha
Magdalena80 16.03.2012 23:37
lubię takie... mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak