Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 175 g
jajko 1
cukier puder 70 g
masło 90 g
sok wiśniowy 1/8 l
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
wiśnie bez pestek 450 g
cukier 50 g
wiśniówki 6 cl
śmietanki 1 l(36%)
cukier waniliowy 2 opakowania
dżem porzeczkowy 80 g
wiśnie 12 sztuk
grysik 30 czekoladowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowy

Z mąki , jajka, cukru i masła zrobić kruche ciasto, włożyć je do tortownicy. kilkakrotnie nakłuć upiec i zostawić do wystygnięcia(200*C)
Zmieszać trochę soku wiśniowego z mąką ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną, zmieszać z wiśniami.
Zagotować cukier z 4 łyżkami wody, zmieszać z wiśniówką. Skropić tym placki biszkoptowe.
Ubić śmietankę na sztywno z cukrem waniliowym, część zostawić do dekoracji.
Podkład z kruchego ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, przykryć biszkoptem, rozsmarować po wierzchu sztywną bitą śmietaną, dodać wiśnie. Położyć drugi placek biszkoptowy i lekko przycisnąć.
Górę i boki posmarować bitą śmietaną, posypać czekoladą, wycisnąć różyczki ze śmietany i przybrać wiśniami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia21 29.07.2011 10:16
pycha
Emilia21 29.07.2011 10:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak