Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mąka tortowa 0,5 kg
mleko 0,5 szklanki
sól
jajko 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy
kruszonka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 2%
rabarbar

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Drożdże rozdrobnić widelcem lub łyżką, dodać 4 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Całość zalać ciepłym mlekiem. Wymiesza i zostawić do wyrośnięcia w ciepły miejscu.
Ugotować budyń waniliowy i pozostawić do ostygnięcia. Przygotować rabarbar (umyć, obrać, pokroić w plasterki i obsypać całość 2 łyżkami cukru).
Mąkę należy wsypać do miski. Uformować kopczyk, a w nim dołek. Do dołka wbić jajko, dołożyć resztę cukru, sól, ciepłe masło i zaczyn, który wcześniej zrobiliśmy. Należy zagnieść dokładnie ciasto. Pozostawić pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia posypane mąką. W chwili gdy ciasto podwoi swoją objętość raz jeszcze zagnieść. Podzielić na niewielkie wałeczki. Zapleść wianuszek. Do środka wkładamy przestudzony budyń i łyżeczkę rabarbaru. Całość przyprószyć kruszonką. Poczekać około 15 minut, aż drożdżówki jeszcze wyrosną. Piec na papierze do pieczenia lub na blaszce posmarowanej masłem w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 20 – 25 minut. Aż się zarumienią.
Można jeszcze na wierzch dać odrobinę lukru ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 19.05.2012 22:35
mnamiiii
Zoso 19.05.2012 22:35
mnamiiii
Tahitha 20.11.2010 05:37
Pychotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak