Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kutia ryżowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 25 dag
miód 250 ml
suszone śliwki bez pestek 10 dag
rodzynki 8 dag
płatki migdałowe 8 dag
masło 3 łyżki
cukier 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kutia ryżowa

Śliwki umyć, zalać taką ilością wody, by były przykryte i odstawić na 1-2 godz. Ugotować w tej samej wodzie, zmiksować z miodem i cynamonem. Rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Ryż ugotować w dużej ilości wody lekko posolonej wody, odcedzić na sicie. Gdy przestygnie, wymieszać go z masą śliwkową i rodzynkami, przełożyć do salaterki, wstawić do lodówki. Przed podaniem polać masłem, oprószyć cukrem i płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak