Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek ze słonecznikiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
mąka 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: placek ze słonecznikiem

Z tych skladników pieczemy biszkopt i kroimy na 2 części.

Bita śmietana:
ok 0,7 l śmietany np 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
brzoskwinie w syropie
3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietanę i cukier, następnie dodajemy rozpuszczoną w 0,5 szkl soku z brzoskwiń żelatynę (rozpuszczamy w ciepłej wodzie a dodajemy przestudzone i nieco stęzone). Na końcu dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę (dobrze odcedzone lub lekko podduszone)

Masa mleczna:
kostka masła
puszka mleka skondensowanego o dowolnym smaku, najlepiej “masę gotową” lub gotowane 2-3 godz- wystudzone, mleko miksujemy z masłem

Słonecznik:
20 dkg słonecznika łuskanego
2 łyżki maragryny
1 łyzka cukru
Sposób przygotowania:
Wszystkie składnik smażymy na średnim ogniu do momentu aż się dobrze połączą ok 5-10 min CAŁY CZAS MIESZAJĄC. Po wyłączeniu też mieszamy co jakiś czas żeby ziarenka słonecznika się nie pokleiły. posypujemy zimnymi żeby masa mleczna się nie roztopiła bo spłynie z placka

Warstwy:
biszkopt
bita śmietana
biszkopt
masa mleczna
to wszystko posypujemy ziarenkami słonecznika

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak