Żurek z kiełbasą po kielecku

Żurek z kiełbasą po kielecku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • kiełbasa

    30 dag
  • zakwas na żur

    500 ml
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • kwaśna śmietana

    2-3 łyżki
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziele angielskie

    5-6 ziaren
  • grzyby suszone

    4-5 szt
  • boczek wędzony

    5 dag
  • chleb czerstwy

    4 kromki
  • jaja na twardo

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody.
Dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut.
Wywar przecedzić.
Dodać zakwas wraz z osadem mąki.
Żurek mieszając, zagotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w porcje, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku.
Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną.
Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki.
Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki.
Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami.

Smaczna, pożywna zupa.. można ją również podawać ze świeżym razowym pieczywem posmarowanym masłem lub z ziemniakami z wody lub duszonymi

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

25.05.2012 11:40
bardzo lubie

Katarzyna156

16.09.2010 00:36
super

SmacznaPyza

15.09.2010 09:27
jak ja lubię żurek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat