Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z kiełbasą po kielecku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 pęczek
kiełbasa 30 dag
zakwas na żur 500 ml
czosnek 3-4 ząbki
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 5-6 ziaren
grzyby suszone 4-5 szt
boczek wędzony 5 dag
chleb czerstwy 4 kromki
jajko ugotowane na twardo 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z kiełbasą po kielecku

Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka, zalać 1 litrem wody.
Dodać grzybki, umyte i namoczone w 1 szklance wody, kiełbasę, boczek, przyprawy i sól do smaku.
Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 40 minut.
Wywar przecedzić.
Dodać zakwas wraz z osadem mąki.
Żurek mieszając, zagotować.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub w porcje, grzyby w paseczki, boczek w kostkę i włożyć z powrotem do żurku.
Doprawić majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i kwaśną śmietaną.
Kromki chleba pokroić w kostkę, na suchej patelni usmażyć grzanki.
Jajka ugotowane na twardo pokroić na kawałki.
Żurek wlać do misek, dodać jajka i posypać grzankami.

Smaczna, pożywna zupa.. można ją również podawać ze świeżym razowym pieczywem posmarowanym masłem lub z ziemniakami z wody lub duszonymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 25.05.2012 11:40
bardzo lubie
Katarzyna156 16.09.2010 00:36
super
SmacznaPyza 15.09.2010 09:27
jak ja lubię żurek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak