Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIGOS.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
kapusta biała 1/2 kg
cebula biała 2 szt
kiełbasa 30-40 dag
łatki wieprzowe 20 dag
mięso wołowe 10 dag
mięso drobiowe z udek 1-2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 3-5 szt
Majeranek suszony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS.

Kapustę kiszoną pzepłukać, by bigos nie był zbyt kwaśny.Białą poszatkować.Jeśli czas pozwala można najpierw podgotować kiszoną kapustę..potem dodać białą.Obie kapusty gotować w niewielkiej ilości wody z liściem i zielem.Mięso rozdrobnić na cząstki.Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w kostkę.Dusić razem na smalcu.Mięsa obsmażyć.Wszystko wrzucić do kapusty.W razie potrzeby podlać wodą, wymieszać.Doprawić, dodać majeranek.Dusić na małym ogniu.Następnie schładzać bigos (np.przez noc) i znów dusić, i tak przez 2-3 dni.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kiziolek201 22.01.2011 14:04
Rewelka:)
cukiereczek 22.11.2010 08:57
Bigos jest rewelacyjny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak