Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko

    150 ml
  • masło

    80 g
  • cukier

    100 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • jajko

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W dużej misce rozrobić mleko z drożdzami, dodać roztopiony (ale schłodzony) tłuszcz, sól oraz jajko, wymieszać. Następnie dodawać stopniowo mąkę i ugniatać ciasto, aż stanie się jednolite i gładki (będzie odstawać od łyżki). ciasto można także wyrobić w maszynie na programie do ciasta drożdzowego. Odstawić na godzinę aż wyrośnie 2 razy.
Gdy ciasto urośnie, podzielić na 2 mniejsze porcje. Każdą rozwałkować na cieniutki, w miarę okrągły placek. Placek podzelić na osiem części. Na każdą - przy szerszym brzegu nakładać odrobinę marmolady lub dżemu (ważne żeby był gęsty, i nie na tzw. żelu). Ciasto zawijać dość ciasno, formując ładne, zaokrąglone rogaliki.
Rogaliki poukładać na nasmarowanej tłuszczem blasze i pieć w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni C) aż nabiorą ładnego złotego kolorku (ok. 10-15 minut).

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grażyna13

29.07.2011 20:53
Uwielbiam :)

MAR3STA

26.11.2010 16:54
chciałoby się je schrupać;)

iziona

18.11.2010 20:13
Kolejny przepis działający na moją wyobraźnię.

kot_pankracy

18.11.2010 20:08
jakie eleganckie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat