Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 gram
pieczarki 300 gram
szynka gotowana 150 gram
mięso mielone 300 gram
ser żółty 150 gram
oliwa 1 łyżka
olej do smażenia 3 łyżki
cebula 1
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym

Ziemniaki umyj i obierz. Następnie gotuj je w litrze osolonej wody przez około 20 minut. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej olej na dużej patelni. Smaż na niej mięso mielone, dopóki nie straci ono swej różowej barwy. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Szynkę pokrój w wąskie paseczki. Rozgrzej olej na mniejszej patelni. Przez 20 minut smaż na niej cebulę z czosnkiem i pieczarkami, potem dodaj do niej szynkę. Po kolejnych 10 minutach usmażoną szynkę z pieczarkami dorzuć na patelnię, gdzie dusi się mięso, dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Ugotowane ziemniaki pokrój na plastry. Piekarnik nagrzej do temperatury ok. 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź oliwę. Do naczynia włóż ziemniaki, całą zawartość patelni, wymieszaj, a z wierzchu posyp serem. Po 20 minutach zapiekania danie jest gotowe.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak