Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko z migdałów

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

migdały 10 dag
woda 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko z migdałów

Migdały zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 30-60 minut. Obieramy. Wrzucamy do miksera i dodajemy wodę. Miksujemy dłuższą chwilę, aż płyn będzie biały a migdały w małych kawałeczkach. Bierzemy średniej wielkości sitko, wykładamy je dwoma warstwami gazy i przelewamy przez nie mleko. Odciskamy resztę płynu z masy. Przefiltrowane mleko przechowujemy w zamkniętym naczyniu (butelce, słoiku). Jak postoi kilka godzin to może się rozwarstwić – wtedy trzeba wstrząsnąć i można pić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak