Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik z brzoskwiniami i bezą

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
wiórka kokosowe 15 dkg
ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO 3 sztuka
surowe żółtko 1 sztuka
cukier 25 dkg
masło 15 dkg
śmietana 3 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ser biały 0,5 kg
jaja 4 sztuka
budyń waniliowy 1 sztuka
brzoskwinie 1 puszka
białko 4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: sernik z brzoskwiniami i bezą

Kruche ciasto:

25 dkg maki;
5 dkg wiórków kokosowych
3 żółtka ugotowane na twardo;
1 surowe żółtko;
5 dkg cukru;
15 dkg masła;
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sol

Masa serowa:

0,5 kg mielonego twarogu
20 dkg cukru
4 jajka
puszka brzoskwiń
torebka budyniu waniliowego

Beza kokosowa:

4 białka
20 dkg cukru
10 dkg wiórków kokosowych

Make przesiać z proszkiem i sola. Posiekać z masłem. Dodać wiórki, gotowane żółtko przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Posiekać nożem szybko zagnieść. Uformować kule i wsadzić do lodówki na ½ h.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać ser. Wymieszać z budyniem i piana z białek. Brzoskwinie osaczyć, pokroić na cząstki i dodać do masy.

Tortownice o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć wiórkami, wyłożyć ciastem formując wysokie brzegi i napełnić masa serowa.

Piec 40 min (200 oC)

Przygotować beze:
Białka ubić z cukrem na piane, wymieszać z wiórkami. Beze wyłożyć na podpieczony sernik. Piec 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 11.05.2011 15:17
sernik jest najlepszym z ciast
agata1722
agata1722 08.11.2010 16:44
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak