sernik z brzoskwiniami i bezą

sernik z brzoskwiniami i bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dkg
  • wiórka kokosowe

    15 dkg
  • ZOLTKA UGOTOWANE NA TWARDO

    3 sztuka
  • surowe żółtko

    1 sztuka
  • cukier

    25 dkg
  • masło

    15 dkg
  • śmietana

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • ser biały

    0,5 kg
  • jaja

    4 sztuka
  • budyń waniliowy

    1 sztuka
  • brzoskwinie

    1 puszka
  • białka

    4 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruche ciasto:

25 dkg maki;
5 dkg wiórków kokosowych
3 żółtka ugotowane na twardo;
1 surowe żółtko;
5 dkg cukru;
15 dkg masła;
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sol

Masa serowa:

0,5 kg mielonego twarogu
20 dkg cukru
4 jajka
puszka brzoskwiń
torebka budyniu waniliowego

Beza kokosowa:

4 białka
20 dkg cukru
10 dkg wiórków kokosowych

Make przesiać z proszkiem i sola. Posiekać z masłem. Dodać wiórki, gotowane żółtko przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Posiekać nożem szybko zagnieść. Uformować kule i wsadzić do lodówki na ½ h.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać ser. Wymieszać z budyniem i piana z białek. Brzoskwinie osaczyć, pokroić na cząstki i dodać do masy.

Tortownice o średnicy 24 cm natłuścić i oprószyć wiórkami, wyłożyć ciastem formując wysokie brzegi i napełnić masa serowa.

Piec 40 min (200 oC)

Przygotować beze:
Białka ubić z cukrem na piane, wymieszać z wiórkami. Beze wyłożyć na podpieczony sernik. Piec 20 min.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

11.05.2011 15:17
sernik jest najlepszym z ciast

agata1722

08.11.2010 16:44
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat