Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe risotto ze szparagami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 łyżki masła
2/3 szklanki białego wina
•małą cebulę
pęczek zielonych szparagów
2 cytryny
3 łyżki świeżo startego parmez
sól i pieprz do smaku
rosół z kurczaka 1 l
ryż do risotto 1 szkl. (typ: arborio)

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe risotto ze szparagami

Cebulę drobno posiekaj, ze szparagów odetnij zdrewniałe części, resztę pokrój na półtoracentymetrowe kawałki. W jednym garnku trzymaj w cieple bulion, w drugim rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Smaż na małym ogniu, aż zmięknie, ale nie będzie zrumieniona. Dodaj ryż, wymieszaj i smaż minutę. Wlej wino, odparuj, mieszając. Wlewaj po chochli bulionu, mieszaj i czekaj, aż płyn się wchłonie. Przy drugiej chochli dodaj szparagi. Dolewaj i mieszaj przez około kwadrans, aż ryż będzie miękki z zewnątrz, a w środku odrobinę al dente. Otrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok, dodaj do garnka i zamieszaj. Na koniec wrzuć parmezan i wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak