Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kaczki z balsamicznymi figami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 świeże kacze piersi
10 fig
2 łyżki miodu
•4 łyżki octu balsamicznego
łyżkę masła
•łyżkę oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kaczki z balsamicznymi figami

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Natnij skórę na kaczych piersiach w krzyżyk. Posmaruj patelnię łyżką oliwy, połóż piersi skórą do dołu i postaw na ogniu. Smaż 4 minuty. Przełóż mięso do żaroodpornego naczynia skórą do dołu i wstaw do piekarnika. Zlej nadmiar tłuszczu z patelni, wrzuć pokrojone w ćwiartki figi. Smaż 2 minuty, mieszając. Wyjmij i wrzuć do naczynia z kaczką. Na patelnię wrzuć masło, wlej miód i ocet balsamiczny, pogotuj chwilę, mieszając. Upieczoną kaczkę i figi wyjmij z piekarnika, polej wytworzonym sosem, odstaw na 5 minut. Podawaj z purée z ziemniaków z selerem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak