Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przegrzebki w winnym beure blanc

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

8 sporych przegrzebków
4 łyżki wody
2/3 kieliszka Sauternes
2 szalotki
2/3 kostki zimnego masła
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Przegrzebki w winnym beure blanc

Kup przegrzebki, które mają koral – czerwoną, miękką tkankę przyczepioną do białego mięśnia. Koral to ikra przegrzebka. Oddziel 3 takie korale, wrzuć do miksera, wlej wodę i zetrzyj na gładko. Szalotki posiekaj, zimne masło pokrój w kawałeczki. Zmiksowane korale, szalotkę i wino umieść w garnuszku i gotuj, mieszając, aż płyn zredukuje się o połowę. Wyłącz ogień, wrzucaj masło po kawałku i ubijaj trzepaczką aż do uzyskania maślanej, jednolitej emulsji. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Gdy się spieni, włóż przegrzebki, dopraw, smaż po 2 minuty z każdej strony. Wyłóż na ogrzane talerze, polej sosem i podawaj z białym pieczywem i zieloną sałatą polaną balsamicznym dressingiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak