Gremolata wg Buni :

Gremolata wg Buni :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pęczek natki pietruszki

    1 pęczek
  • czosnek

    3 ząbki
  • skórka otarta z cytryny

    1 z całej cytryny
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyć natkę pietruszki , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułaqtwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .Polecam do bruschetty, zapiekanek o włoskim posmaku , ryb gotowanych na parze , a także innych którym chce się nadać włoskiego smaczku - np pierogów .

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Agnik

14.07.2011 14:10
super dodatek

Marzena40

06.03.2011 08:03
super przepis

Henryka2

22.09.2010 17:05
Znowu się od Ciebie, Buniu ,czegoś nauczyłam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat