Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z dorsza z szynką parmeńską

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

5 ziemniaków
gałązkę tymianku
2 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
4 lyzki oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki
•10 plasterków szynki parmeńsk
sól i pieprz do smaku
filet z dorsza 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z dorsza z szynką parmeńską

Ziemniaki ugotuj i rozgnieć na purée. W osobnym garnku zagotuj wodę z liściem laurowym, tymiankiem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Włóż filety, gotuj 5 minut. Wyłów i rozdrobnij widelcem, usuwając ości. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj filety i smaż 3 minuty, mieszając. Wrzuć purée i posiekane pół pęczka natki pietruszki, wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę. Dopraw, wlej mleko, zamieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15 minut w temperaturze 200˚C. W tym czasie na odrobinie oliwy przesmaż plastry szynki na chrupiąco. Gorącą zapiekankę pokrój na kawałki, na każdym połóż plastry szynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak